OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ VİZYON ÇALIŞMALARI / DANIŞMA KURULU ÇALIŞTAYI MARDİNDE YAPILDI
Olgunlaşma Enstitüsü Vizyon Çalışmaları/Danışma Kurulu Çalıştayı Ülkemizdeki tüm Olgunlaşma Enstitüleri Müdürlerinin iştiraki ile il Müdürlüğümüzün ev sahipliğinde Artuklu Halk Eğitim Merkezi’nde yapıldı.
İlimizde 3 gün süren Çalıştayın açılış programına Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk’un Değerli Eşi Rana SELÇUK Hanımefendi, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Sayın Hümeyra Şahin Hanımefendi, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürümüz Sayın Mehmet Nezir GÜL Vali/Büyükşehir Belediye Başkan V. Mustafa YAMAN’ın Eşi Hanımefendi Gülseren YAMAN ve İl Milli Eğitim Müdürümüz Yakup SARI katıldı.
İl Milli Eğitim Müdürümüz Yakup SARI açılış konuşmasında;
“Kıymetli Konuklar;
Tarihi ve kültürel zenginlikleri ile ilgi çeken, taşın dile geldiği, inanç ve diller şehri Mardin’e hoş geldiniz.
Geçmişten günümüze kadar birçok dilden, dinden ve ırktan medeniyet bu topraklarda hüküm sürmüştür. Tarih öncesi çağlardan beri insanların yaşam sürdüğü bu bölgenin her köşesi geçmişten izler taşır. Günümüzde hala kardeşlik içerisinde devam eden bu çeşitli medeniyetler sebebiyle biz Mardin’e hoşgörü kenti diyoruz. 5000 yıldır birçok topluluk bu verimli topraklara sahip olmak için mücadele etmiş ve bu kadim şehrin tarihini oluşturmuştur.
Geleneksel mimariyle inşa edilmiş süslü taş evleri, farklı yemek kültürleri, telkâri işlemeciliği, kumaş baskıları, bakırcıları gibi birçok el sanatına ev sahipliği yapan Mardin için Olgunlaşma Enstitüleri oldukça önemli bir yere sahiptir.
Türk el sanatlarının yaşatılmasına katkı sağlayan, sanatsal ağırlıklı eğitim ve üretim çalışmalarını sürdürürken asıllarına sadık kalınarak gelecek kuşaklara aktarılmasına öncülük eden Olgunlaşma Enstitüleri ülkemizin değerli eğitim kurumlarındandır.
2023 Eğitim Vizyonunda değinilen “Mesleki, sosyal ve kültürel becerilere yönelik hayat boyu öğrenme programlarının güncellenerek çeşitlendirilmesi, hayat boyu öğrenme süreçlerine yönelik toplumsal farkındalığa ilişkin çalışmalar yapılması” için Olgunlaşma Enstitülerinin yeri ve önemi büyüktür.
Yapılacak olan çalıştayın Olgunlaşma Enstitülerinin vizyonuna yeni ve farklı bir bakış açısı getireceğine, niteliksel olarak yerel, ulusal, uluslararası araştırmalar ve çalışmalar yapabilecek düzeye erişmesinde yol gösterici olacağına inancım sonsuzdur.
Bu vesileyle 5000 yıldır medeniyetin beşiği olan bu topraklara tekrar hoş geldiniz der, iyi çalışmalar dilerim” dedi.
Açılış programında konuşan Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya SELÇUK’un Eşi Rana SELÇUK Hanımefendi, “Olgunlaşma Enstitüleri kültürümüzün korunması, mesleki eğitimin sürdürülmesi ve el sanatları birikiminin gelecek nesillere taşınması noktasında çok önemli bir misyon icra etmektedir. Olgunlaşma enstitüleri tasarım sektörüyle de ilişkilerini güçlendirerek kendini yenilemelidir. Kaliteli el sanatları ortaya koyarak, sanatta altın oranı yakalamalıdır. Ülkemizin her bölgesinin kendine has zanaat ve sanat dalının en iyi örneklerini üretmelidir.” dedi.
Açılış programında konuşan Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürümüz Sayın Mehmet Nezir GÜL ise; “Genel Müdürlüğümüze bağlı taşra teşkilatı olarak faaliyet gösteren 22 Olgunlaşma Enstitümüz geçmişten günümüze kat ettikleri yolda, eğitimin yanı sıra araştırma faaliyetleri ile kültür birikimine fayda sağlarken, topladığı verilere dayalı eserlerin ulusal ve uluslararası platformlarda yaptığı sergi ve sunumlarla tanıtımını yapmaktadır.” Diyerek Olgunlaşma Enstitülerinin önemini vurguladı.
Protokol konuşmaları ile başlayan Program sunumlarla devam etti.
Sunumların ardından Danışma Kurulu tarafından Mardin Olgunlaşma Enstitüsünün atölye ve sergi alanları incelendi.