İlimizde 'Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi' (SEUP) kapsamında, Mesleki Eğitimde Sektörel İş Birliği Toplantısı düzenlendi.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Alman Kalkınma Bankası tarafından Millî Eğitim Bakanlığı iş birliği ile uygulanan proje kapsamında, Hilton Garden Inn Mardin Otel'de gerçekleştirilen toplantıda, iş dünyası ve meslek örgütleri temsilcileri, mesleki eğitimde iş birliğine yönelik fikir alışverişinde bulundu.
Toplantıya Mardin Vali Yardımcısı Büşra Uçar Koyun, MEB Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Mustafa Günay, Mardin İl Milli Eğitim Müdürümüz Ali Eyyüpkoca, Artuklu İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Duyan, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Nasır Duyan, özel sektör temsilcileri, mesleki eğitim veren okulların yönetici ve öğretmenleri katıldı.
Açılış konuşmalarında Mardin İl Millî Eğitim Müdürümüz Ali Eyyüpkoca ve Millî Eğitim Bakanlığı Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Mustafa Günay, mesleki eğitimin istihdam ve ekonomik kalkınmadaki kritik rolünü vurguladı. Yeni eğitim yaklaşımlarıyla sektör iş birliklerinin geliştirilmesi ve çağın gereksinimlerine uygun nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi hedeflendi.
Mardin Valiliği, Vali Yardımcısı Büşra Uçar Koyun SEUP Projesi'nin sürdürülebilir bir yapıya sahip olduğunu ve bölgeye önemli katkılar sağladığını belirtti. Ayrıca, toplantının iş birliğini güçlendirme adına bir fırsat olduğunu ifade etti.
İl Millî Eğitim Müdürümüz Ali Eyyüpkoca, konuşmasında mesleki ve teknik eğitimin kalkınmadaki önemine vurgu yaparak: "Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi, ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirmek için önemli bir yol haritasıdır. Bu kapsamda ahilik kültürünün canlandırılması, sektörle iş birliğine dayalı yeni eğitim modellerinin uygulanması ve mesleğe özgü yabancı dil eğitiminin güçlendirilmesi gibi adımlar atılacaktır. İlimizdeki mesleki eğitim kurumlarıyla bu hedeflere katkı sunmaya devam ediyoruz." Mardin'deki mesleki eğitim başarılarına dikkat çekerek, "Kızıltepe Mimar Sinan Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 2024 yılında yapılan üretimle 60 öğrencimiz 1.177.881,69 TL gelir elde etmiştir. Bu, öğrencilerimizin mesleki gelişimine ve özgüvenine büyük katkı sağlamaktadır. Toplantının, sorunlara çözüm üretme ve tecrübe paylaşımı açısından faydalı olmasını diliyorum," ifadelerini kullandı.
MEB Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Mustafa Günay konuşmasında, mesleki ve teknik eğitimin güncel iş dünyasının ihtiyaçlarına cevap verebilmesi için sektörel iş birliğinin önemine dikkat çekerek şunları ifade etmiştir: "Mesleki eğitimde sektörel iş birliği, öğrencilerimizin iş dünyasına daha iyi hazırlanmasını, işletmelerin ihtiyaçlarına uygun bir eğitim modeli oluşturulmasını ve mezunlarımızın istihdam şansının artırılmasını hedeflemektedir. Bu bağlamda, SEUP Projesi kapsamında Mardin'de dört okulumuza 19.3 milyon TL'lik destek sağlanmış, 31 atölye donatılarak öğrencilerimizin çağdaş eğitim ortamlarına kavuşması sağlanmıştır."
Sayın Daire Başkanımız, hızla değişen teknolojik gelişmelerin nitelikli iş gücüne duyulan ihtiyacı artırdığını vurgulayarak, "Bugün burada iş dünyası ve eğitim kurumları arasında güçlü ve sürdürülebilir bir köprü kurmak için bir aradayız. Bu toplantının, mesleki eğitimin kalitesini artırmak ve gençlerimizi geleceğe daha iyi hazırlamak adına önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum," ifadelerini kullandı.
Toplantıda:
- İş dünyası ve meslek örgütleri temsilcileriyle fikir alışverişi yapıldı.
- Sektörün insan kaynağı ihtiyaçları, meslek liseleriyle iş birliği modelleri ve istihdamı artırmaya yönelik çözüm önerileri ele alındı.
- SEUP Projesi kapsamında yenilenen eğitim materyalleri, atölye donanımları ve sürdürülebilir iş birliği kazanımları değerlendirildi.