Page 22 - Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü - 81 Çalıkuşu Mardin 10. Sayı
P. 22

YÖRESEL MUTFAK LEZZETLERİ








                      Yöresel  mutfaklar;  özgün  yapıları,  lezzet   tadoğu ve Akdeniz’e komşuluk yapmış, çok
                      ve  çeşitlilikleri  ile  ölçülmektedir.  Mardin   sayıda  hanedana  yerleşke  olmuş,  kervan
                      yöresi, tarih öncesinde ve sonrasında coğ-  yolları üzerinde tüccarları konuk etmiş, gö-
                      rafi bakımdan önemli ticari ve kültürel ilişki   çebe çoban topluluklar ve kültürlerin derin
                      ağlarının  kavuşma  noktasında  bulunmuş   etkisinde kalmıştır. Bulunduğu coğrafyanın
                      bir merkezdir. Mardin mutfağı, antik Mezo-  kültüründen beslenen Mardin mutfağı, aynı
                      potamya uygarlıkları üstüne kurulmuş çok   yay üzerinde bulunan batı ve güneybatısın-
                      sayıda  yaşam  deneyimlerinin  ürünü  olma   da; Antep, Antakya ve Halep’le güneydoğu-
                      bakış açısıyla değerlendirilebilir. Bir yandan   sunda; Erbil ve Musul ile aynı mutfak izlerini
                      Mezopotamya’nın mirasçısı, bir yandan Or-  paylaşır.




































































        22
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27