Page 23 - Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü - 81 Çalıkuşu Mardin 10. Sayı
P. 23
Farklı kültürlerin, dinlerin, dillerin buluş- Mardin yöresine ait Kibe yemeği
tuğu Mardin kentinde varlık gösteren kaynaşma,
mutfak kültüründe de kendini hissettirmektedir.
Yöreye özgü, bol çeşitli ve lezzetli bir mutfağı
olan şehir, tarihi İpek Yolu üzerinde olması nede-
niyle baharatların çokça kullanıldığı bir mutfağa
sahiptir. Tarçın, kişniş, mahlep, zencefil, yeni-
bahar, pul biber ve kakule gibi baharatlar hem
yemeklerde hem tatlılarda sıkça kullanılırken
Mardin’de meyve ve etin birlikte pişirildiği birçok
yemek de yapılmaktadır. Ağırlıklı olarak et ve
bulgurun kullanıldığı, sebzenin ise daha az tercih
edildiği Mardin mutfağında; özellikle Kürt, Arap
ve Süryani kültürlerinin etkisi hissedilmektedir.
Sayısız yemek ve tatlıların yapıldığı Mar-
din’de özellikle Türk Patent Kurumu tarafından
yemek olarak kaburga dolması, kibe, sembusek,
ikbebet ile tatlılardan; kiliçe çöreği coğrafi işaret
olarak tescillenmiştir.
Bunun yanında özellikle Mardin Olgun-
laşma Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren
Yiyecek-İçecek Hizmetleri Bölümü’nde Mardin
mutfak kültürü başta olmak üzere Siirt ve Şır-
nak illerinin yemekleri ve tatlıları yapılarak kayıt
altına alınmaktadır. Bu bağlamda Türk Mutfağı
Haftası kapsamında Mardin Olgunlaşma Ensti-
tüsünde Mardin’in coğrafi işaretli yöresel tatla-
rından sembusek ve ikbebet yemeklerinin atölye
çalışması ile birbirinden lezzetli yiyecek-içecek Mardin yöresine ait Sembusek yemeği
sunumlarını yapıldığı etkinliğe katılım oldukça
yoğundu.
23