Page 23 - Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü - 81 Çalıkuşu Mardin 10. Sayı
P. 23

Farklı kültürlerin, dinlerin, dillerin buluş-                                      Mardin yöresine ait Kibe yemeği
        tuğu Mardin kentinde varlık gösteren kaynaşma,
        mutfak kültüründe de kendini hissettirmektedir.
        Yöreye  özgü,  bol  çeşitli  ve  lezzetli  bir  mutfağı
        olan şehir, tarihi İpek Yolu üzerinde olması nede-
        niyle baharatların çokça kullanıldığı bir mutfağa
        sahiptir.  Tarçın,  kişniş,  mahlep,  zencefil,  yeni-
        bahar, pul biber ve kakule gibi baharatlar hem
        yemeklerde  hem  tatlılarda  sıkça  kullanılırken
        Mardin’de meyve ve etin birlikte pişirildiği birçok
        yemek de yapılmaktadır.  Ağırlıklı olarak et ve
        bulgurun kullanıldığı, sebzenin ise daha az tercih
        edildiği Mardin mutfağında; özellikle Kürt, Arap
        ve Süryani kültürlerinin etkisi hissedilmektedir.
               Sayısız yemek ve tatlıların yapıldığı Mar-
        din’de özellikle Türk Patent Kurumu tarafından
        yemek olarak kaburga dolması, kibe, sembusek,
        ikbebet ile tatlılardan; kiliçe çöreği coğrafi işaret
        olarak tescillenmiştir.
               Bunun yanında özellikle Mardin Olgun-
        laşma  Enstitüsü  bünyesinde  faaliyet  gösteren
        Yiyecek-İçecek  Hizmetleri  Bölümü’nde  Mardin
        mutfak kültürü başta olmak üzere Siirt ve Şır-
        nak illerinin yemekleri ve tatlıları yapılarak kayıt
        altına alınmaktadır.  Bu bağlamda Türk Mutfağı
        Haftası  kapsamında  Mardin  Olgunlaşma  Ensti-
        tüsünde Mardin’in coğrafi işaretli yöresel tatla-
        rından sembusek ve ikbebet yemeklerinin atölye
        çalışması ile birbirinden lezzetli yiyecek-içecek                                         Mardin yöresine ait Sembusek yemeği
        sunumlarını  yapıldığı  etkinliğe  katılım  oldukça
        yoğundu.


                                                                                                                23
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28